Palma travel CK Amazonia

Jídlo ve Francouzské Polynésii- místní speciality a recepty na ně

Zdejší kuchyně je výborná, domorodé prvky s množstvím tropického ovoce a mořských plodů se mísí s prvky kuchyně francouzské. Najdete zde také mnoho z italské a čínské kuchyně, nechybí fast foody, pizza a podobně. Určitě doporučujeme místní rybí speciality a také ovoce, kterého je zde opravdu spousta, je lahodné a levné.

Stravování po restauracích a barech je na naše poměry celkem drahé, i tak však restauraci doporučujeme alespoň několikrát za pobyt, lépe zemi poznáte a odvezete si mnoho nezapomenutelných vzpomínek na neobvyklé chutě a kombinace místních pokrmů a nápojů.

Nejčastějšími užívanými potravinami Francouzské Polynésie je syrová ryba, ovoce, kokosové mléko a typické je pečení masa na kamenech v jámě.
Zajímavým tahitským plodem je ovoce Noni. Noni je název rostliny i jejích plodů. Je to keř dosahující maximální výšky až 8 metrů, na kterém po celý rok rostou plody velké jako brambory. Je to jedinou rostlina na světě, která dokáže rodit plody každý den.
Na větvích této rostliny jsou jak květy, tak dozrávající i docela zralé plody. Zralý plod ovoce je mléčně bílý, měkký a masitý, má trochu nepříjemnou nažluklou vůni i chuť. Jeden strom v jediném měsíci dává až 500 kg plodů. Zralé ovoce se již po 5-ti dnech rozpadá a už není k použití.
Noni má v sobě neuvěřitelné množství proxeroninu, což je enzym xeroninu. Nedostatek Xeroninu v lidském těle způsobuje nemoci, rychlé stárnutí a další problémy. V ovoci Noni bylo dále nalezeno více než 150 důležitých a zdraví prospěšných látek. Mezi ně například patří i serotonin, scopoletin, damnacanthal a spousta vitamínů. Některé látky jsou obsaženy pouze v tomto ovoci.

Určitě ochutnejte i místní pivo Hihano nebo kuchařskou specialitu Tamaara.

Mai Tai
Mai Tai. Tak se jmenuje nejznámější polynéský koktejl, který vám připraví každý dobrý cocktailbar i u nás. Připravuje se z bílého třtinového a tmavého rumu, pomerančového likéru, citronové šťávy, grenadiny, mandlového sirupu a limetky. Variantou je také připravit jej z čerstvého tropického ovoce dle chuti.

Poisson Cru
Tradičním polynéským jídlem je Poisson Cru. Je to syrový tuňák, který je nakrájený s velkou porcí různorodé zeleniny a je zalitý kokosovým mlékem a citronovým džusem. Jako příloha se podává rýže. Chcete si toto jídlo vychutnat i doma? Tady máte recept:

Recept na Poisson Cru pro 2 osoby:
0,5 kg čerstvého tuňáka
1 mrkev
1 rajče
4 limetky
2 menší čerstvé zelené cibulky
1/2 stroužku česneku
1/2 okurky
Kokosový krém (z dužiny kokosového ořechu)

Nakrájejte tuňáka na kostičky a ponořte jej společně s drceným česnekem do slané vody. Nechte v lednici odstát asi půl hodiny. Poté rybu jemně osušte od vody, pokapte limetkovou šťávou a asi po 5-7 minutách ji ještě jednou osušte. Přidejte nakrájenou zeleninu a kokosový krém, osolte a opepřete dle chuti a můžete podávat.

Polynéský předkrmový špíz
0,5 kg mletého krůtího masa
1/3 hrnku cracker meal- mletá směs z mořských plodů
1 vejce
1/4 hrnku nasekané cibule
1 dlouhá zelená paprika, nakrájíme na 21 částí
1 čajová lžička zázvoru
1 stroužek pomačkaného česneku
půl kila ananasu z plechovky- vymačkejte šťávu stranou

Omáčka:
1/3 hrnku ananasového džusu- toho co jsme prve odstranili z ananasu
2 polévkové lžíce pomerančové marmelády
2 polévkové lžíce rozmělněného másla
půl polévkové lžíce zázvoru

Ve středně velké míse smícháme krůtí maso, cracker meal, vajíčko, cibuli, zázvor a česnek. Ze směsi vytvarujeme cca 28 kuliček. Na 14 špízových jehel napícháme tyto kuličky na střídačku s kousky ananasu a kousky zelené papriky. Umístíme na pekáč.

V malé misce smícháme ananasový džus, rozmělněné máslo, pomerančovou marmeládu a zázvor. Směs důkladně promícháme. Zhruba polovinou směsi polijeme špízy a druhou polovinou při pečení sem tam poléváme, během pečení špízy 1x otočíme. Pečeme asi 20 minut, poté můžeme servírovat.

Polynéský svatební koláč 
1/4 hrnku kukuřičného oleje
2 hrnky cukru
3 vejce
2 hrnky mouky
2 čajové lžičky skořice
2 čajové lžičky jedlé sody
2 čajové lžičky vanilky
1 čajová lžička soli
10 dkg strouhaného kokosu
2 hrnky strouhané mrkve
1 hrnek drcených vlašských ořechů
1 malá plechovka ananasu- ananas zbavíme šťávy a nasekáme na kousky

Smícháme v mixéru olej, cukr a vajíčka, mícháme dokud těsto nebude bílé a nadýchané. Dáme stranou. Zbylé ingredience smícháme ve velké míse, přidáme připravené těsto a řádně, ale opatrně promícháme. Nalijeme na tukem vymazaný pomoučněný plech a pečeme na maximum- 350 stupňů, asi 50 minut. Necháme úplně zchladnout a následně zmrazíme. Podáváme mražené.